Hyppää sisältöön

Säännöt

Turpotietäjä 2020

Osallistuminen

Kilpailu on tarkoitettu lukiolaisille vuosikurssista riippumatta. Kilpailukysymyksiin voi vastata suomeksi tai ruotsiksi. Kilpailu pidetään järjestäjien päättämänä ajankohtana kaikissa osallistuvissa lukioissa samana päivänä ja samaan kellonaikaan Abitti-koealustalla. Kilpailuun kuuluu maakunnallinen alkukilpailu ja valtakunnallinen loppukilpailu. Kilpailun valtakunnallisten järjestäjien nimeämä raati laatii kilpailukysymykset sekä niihin liittyvät mallivastaukset alku- ja loppukilpailuun. Kilpailutehtäviin kuuluu monivalinta- ja esseekysymyksiä sekä aihepiiriin liittyvien käsitteiden määrittämistehtäviä. Valtakunnallinen finaali sisältää myös suullisen, esittävän osuuden.

Alkukilpailu

Alkukilpailun järjestämisestä vastaavat Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton muodostamat, maakunnalliset kilpailuorganisaatiot, joissa ovat edustettuina myös Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton sekä Kadettikunnan edustajat. Lisäksi mukana on erilaisten yhteistyötahojen edustajia. Maakunnalliset kilpailuorganisaatiot valitsevat alueensa vastauksista 3-5 parasta, jotka lähetetään valtakunnallisen kilpailuorganisaation arvosteltavaksi. Määrä riippuu kilpailuun osallistuvien lukiolaisten määrästä.

Loppukilpailu

Loppukilpailun järjestämisestä vastaavat kilpailun järjestävät tahot, joiden nimeämä raati valitsee loppukilpailuun osallistuvat lukiolaiset toimitettujen kilpailuvastasten pohjalta.

Koejärjestelyt

Mikäli opiskelijalle on myönnetty ylioppilaskirjoituksia varten oikeus tavallista pidempään koeaikaan, on hänen vastaavin perustein mahdollista käyttää myös Turpotietäjä-kilpailun alkukilpailussa puoli tuntia muita enemmän vastausaikaa. Alkukilpailun järjestävä opettaja vastaa siitä, että opiskelijalla on todistus oikeudesta pidennettyyn kilpailuaikaan.

Reserviläisliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto vastaavat kilpailun järjestämisen aiheuttamista kustannuksista.

Osallistu Turpotietäjään

Turpotietäjä 2020 -kilpailun alkukilpailu järjestetään lukioissa eri puolilla Suomea 8.10.2020. klo 9-11.

Alkukilpailussa parhaiten menestyneet kutsutaan 11.5.2021 järjestettävään loppukilpailun, jonka voittajat palkitaan rahapalkinnoin. Tule mukaan kilpailuun!

Kilpailukutsu   Materiaalipankki

Search