Hyppää sisältöön

Säännöt

Turpotietäjä

Osallistuminen

Kilpailu on tarkoitettu lukiolaisille vuosikurssista riippumatta. Kilpailukysymyksiin voi vastata suomeksi tai ruotsiksi. Kilpailu pidetään järjestäjien päättämänä ajankohtana kaikissa osallistuvissa lukioissa samana päivänä ja samaan kellonaikaan Abitti-koealustalla. Kilpailuun kuuluu maakunnallinen alkukilpailu ja valtakunnallinen loppukilpailu. Kilpailun valtakunnallisten järjestäjien nimeämä raati laatii kilpailukysymykset sekä niihin liittyvät mallivastaukset alku- ja loppukilpailuun. Kilpailutehtäviin kuuluu monivalinta- ja esseekysymyksiä sekä aihepiiriin liittyvien käsitteiden määrittämistehtäviä. Valtakunnallinen finaali sisältää myös suullisen osuuden.

Alkukilpailu

Alkukilpailun järjestämisestä vastaavat Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton muodostamat, maakunnalliset kilpailuorganisaatiot. Lisäksi mukana on erilaisten yhteistyötahojen edustajia. Maakunnalliset kilpailuorganisaatiot valitsevat alueensa vastauksista 1-4 parasta, jotka lähetetään valtakunnallisen kilpailuorganisaation arvosteltavaksi. Määrä riippuu kilpailuun osallistuvien lukiolaisten määrästä.

Loppukilpailu

Loppukilpailun järjestämisestä vastaavat kilpailun järjestävät tahot, joiden nimeämä raati valitsee loppukilpailuun osallistuvat lukiolaiset toimitettujen kilpailuvastasten pohjalta.

Koejärjestelyt

Mikäli opiskelijalle on myönnetty ylioppilaskirjoituksia varten oikeus tavallista pidempään koeaikaan, on hänen vastaavin perustein mahdollista käyttää myös Turpotietäjä-kilpailun alkukilpailussa puoli tuntia muita enemmän vastausaikaa. Alkukilpailun järjestävä opettaja vastaa siitä, että opiskelijalla on todistus oikeudesta pidennettyyn kilpailuaikaan.

Reserviläisliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto vastaavat kilpailun järjestämisen aiheuttamista kustannuksista.

Osallistu Turpotietäjään

Turpotietäjä 2023 -kilpailun alkukilpailu järjestetään lukioissa eri puolilla Suomea 11.10.2023 klo 9-11.

Alkukilpailussa parhaiten menestyneet kutsutaan marraskuussa järjestettävään loppukilpailun, jonka voittaja saa suoran opiskelupaikan Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta. Lisäksi finaalin kolme parasta palkitaan rahapalkinnoin.
Tule mukaan kilpailuun!

Kilpailukutsu   Materiaalipankki

Search